Ламинираният паркет е сред най-търсените варианти за подова настилка, както за ремонти, така и за ново строителство. Но добър вариант ли е използването на ламиниран паркет в помещения, където влажността е по-често срещана?

Традиционно не се препоръчва инсталирането на дървени подове в такива помещения. Техническите характеристики на ламинирания паркет обаче напоследък се подобриха и развиха много. Една от тези еволюции доведе до появата на влагоустойчивия ламиниран паркет.

За разлика от традиционните паркети, влагоустойчивите са специално проектирани да издържат на проблеми, свързани с влагата, което ги прави подходящи за зони, склонни към висока влажност или случайни разливи, като кухни, коридори и килери. Устойчивостта на тези паркети се крие в усъвършенстваните им производствени техники. Този вид настилка с дебелина между 8 и 12 мм се отличава със своята издръжливост и в повечето случаи предлага защита до 24 часа в случай на намокряне.

 

И все пак трябва да имате предвид, че влагоустойчив не е равносилно на водоустойчив ламиниран паркет.

 

 

Влагоустойчивият ламинат има по-дълъг период на устойчивост на влага в сравнение с традиционните декори ламинат, но не е напълно защитен от негативните ефекти на водата. Такава сигурност дават водоустойчивите ламинирани паркети, които имат допълнителни характеристики, позволяващи да бъдат монтирани в бани и помещения, изложени на постоянно мокрене.

Това е така, защото водата и влагата са две различни среди и производителите използват различни технологии, за да се справят с тях. Влагоустойчивият ламинат се прави на базата на HDF-плоча, която може да издържа на влага за дълго време.

 

 

Ето някои основни характеристики на влагоустойчивите паркети:

Повишена водоустойчивост: Както вече казахме, влагоустойчивият паркет се произвежда с помощта на специализирани техники и обработки, които го правят по-устойчив на увреждане от вода в сравнение с традиционния паркет. Той може да издържа на влага по-дълго време, без да се изкривява или подува.

Защитни повърхностни покрития: Повечето влагоустойчиви паркети са завършени със защитни покрития със специална водоотблъскваща обработка, например восък. Тези покрития спомагат за запечатването на дървото и го правят по-устойчиво на петна, драскотини и износване.

Висококачествена конструкция: Влагоустойчивите паркети обикновено се изработват от HDF плоскост с много висока плътност и здравина. Тази конструкция повишава стабилността и устойчивостта на влага, като прави паркетите по-малко податливи на разширяване или свиване.

Посочените характеристики на влагоустойчивите паркети предлагат няколко предимства за тези, които обмислят да го използват като вариант за подова настилка.

 

 

Вижте кои са плюсовете на влагоустойчивите паркети:

Естетическа привлекателност: Влагоустойчивият паркет запазва класическата красота и елегантност на традиционния паркет. Той се предлага в разнообразие от атрактивни шарки и дървесни декори, което позволява на всеки да избере стил, който да се вписва добре в интериора.

 

 

Дълготрайност: Благодарение на повишената си устойчивост на влага този вид паркети са по-издръжливи и дълготрайни в сравнение със стандартните паркети, по-малко податливи са на изкривяване, набъбване или огъване. Освен това те са по-устойчиви на замърсяване, надраскване, удари и разливане на различни видове течности (вода, мляко, вино и др). Поради тези характеристики влагоустойчивите паркети са добър избор за кухнята - пространство, в което често се случва да падне случайно храна или да се разплиска нещо върху пода, замърсявайки повърхността.

 

 

Лесна поддръжка: Влагоустойчивият ламиниран паркет се отличава с това, че е издръжлив и много лесен за почистване. Просто го изметете или почистете добре с прахосмукачка, за да отстраните праха и повърхностните замърсявания, след което избършете с изстискан моп или влажна кърпа. Защитните покрития на повърхността го правят устойчив на петна, което свежда до минимум необходимостта от интензивно почистване. Във всички случаи се препоръчва използването на неутрален препарат за почистване на дървени подове, тъй като този продукт е по-малко агресивен към материалите.

 

 

Бърз монтаж: Влагоустойчивият ламиниран паркет се монтира бързо, което му дава някои предимства пред други варианти. Понякога дори можем да го положим върху предишен под, стига да са спазени някои условия, например повърхността да е идеално равна. Освен това влагоустойчивият ламиниран паркет често може да бъде положен при вече поставени кухненски мебели, което може да бъде предимство и да спести време.

 

 

Многофункционалност: Влагоустойчивият паркет е универсален и може да се монтира в различни части на дома, като създава хомогенно пространство и ни позволява да получим дървесен ефект в цялата къща.

Въпреки че влагоустойчивият паркет предлага многобройни предимства, важно е да се вземат предвид някои потенциални недостатъци.

Такива могат да бъдат:

По-висока цена: Той може да бъде по-скъп от други ламинирани паркети. Усъвършенстваните производствени техники и специализираните материали, използвани при производството му, допринасят за по-високата цена.

Нужда от професионален монтаж: За разлика от традиционните паркети, които позволяват бърз и лесен монтаж тип „направи си сам“, влагоустойчивите обикновено изискват професионален монтаж поради специфичните си изисквания и конструкция. Това може да увеличи общите разходи по проекта за подова настилка.

Въпреки това първокласните характеристики на влагоустойчивия паркет, печелившата комбинация от естетика и издръжливост, удълженият му живот и намалените нужди от поддръжка го правят достойна инвестиция във всеки интериор.

 

 

 

>> ТУК <<  може да разгледате всички наши предложения за влагоустойчиви паркети.