Когато говорим за декора на дома, има няколко основни неща, на които е добре да обърнем внимание – стените и цветът им, мебелите, текстила, аксесоарите и пода. И всяко едно от тях има съществена роля за цялостната визия на жилището. Защото дори да разполагате с най – скъпите мебели или да сте инвестирали в най – луксозните тапети, ако имате стари, износени подове, се губи ефекта от всичко.

За щастие днес на пазара има множество опции за подовете и може да намерите изключително качествени предложения, които няма да ви струват куп пари – от винил, през плочки и килим, до естествен паркет и ламинат.

Но преди да се насочите към някой конкретен вид, имайте предвид, че всяка една опция има своите предимства и недостатъци, а тип, идеален за една стая, би могъл да бъде ужасен избор за друга.

Затова преди да започнете проекта си за подови настилки у дома, си струва да направите малко проучване на различните видове подови настилки.

 

ТВЪРДА ДЪРВЕСИНА

Това е една от най – харесваните подови настилки, която може да намерите в множество опции и видове дърво – от дъб и орех до екзотични видове като бамбук или тисово дърво.

Този тип настилки изглеждат страхотно, дълготрайни са и добавят стойност на жилището ви. Освен това те са сравнително лесно за почистване. Но наред с това те са капризни на по – големи натоварвания и могат да се изкривят, ако са изложени на влага за дълго време.

Дървеният под е най-подходящ за помещения, които нямат много трафик, като дневни, коридори и спални.

 

ПЛОЧКИ

Керамичната плочка се предлага в огромно разнообразие от цветове, форми и шарки. Но не всички керамични плочки са достатъчно здрави за подови настилки, така че е важно да се уверите, че тези, които купувате, са подходящи.

Има няколко основни типа керамични плочки, но като че най – добрият избор е теракотата.

Плочката е универсална и реално може да се впише във всеки стил на дома. Благодарение на съвременната технология за печат е възможно и създаването на керамични плочки с практически всякакъв модел. Той може да имитира външния вид на естествен камък или дори дърво, въпреки че няма да я чувствате като дървен под. Плочките са най-издръжливият вид на пода, устойчив на драскотини, вдлъбнатини и влага. Освен това се почиства много лесно.

Но плочката не прави пода по – топъл и освен това може да бъде хлъзгава, ако не е покрита със специално покритие против хлъзгане.

Плочките са най-добрият избор за зони с голям трафик, както и за мокри помещения като бани и перални помещения. Също така са идеален избор за затворена веранда или слънчева стая.

 

ЛАМИНАТ

Ламинираната настилка е все по – популярна и това не е случайно. Ламинатът днес е изключително качествен и устойчив, предлага се в десетки, дори стотици опции на цветове и може успешно да имитира всеки друг материал като дърво, камък, мрамор, бетон…

Блог: Ламиниран паркетЛаминатът се инсталира много лесно, а освен това се почиства лесно и изисква много малко поддръжка. Това е твърд материал, който издържа на надраскване и изтъркване по-добре от истинското дърво.

Ламинатът е чудесен материал за зони с голям трафик, като кухни, всекидневни, спални, детски стаи и стаи за игра. Единствено е добре да избягвате този материал във влажни помещения, като бани и перални.

А най – хубавото е, че това е сравнително евтин материал, който ще ви предложи не само качество, но и много уют и красота, при това срещу малко средства.