Ламинираните паркети са популярно, универсално, лесно за поддръжка и достъпно решение за интериорни подови настилки. Ламинираните подове са по-икономични както по отношение на материалните, така и на трудовите разходи, а осигуряват добра естетическа стойност. Този вид паркет се монтира бързо и лесно и може да се използва още същия ден, като се спазват няколко основни изисквания:

1. Основата трябва да бъде равна, здрава и неронлива, като най-подходяща е саморазливната замазка. Изключително неподходяща основа за ламинат е стара настилка, стар паркет, дюшеме, мокет или неравна замазка.

2. В основата, стените и помещението трябва да има под 4% остатъчна влага, която се измерва със специални влагомери за твърди основи.

3. Пакетите с ламинат трябва да престоят около едно денонощие в помещението преди монтажа, за да се климатизират с температурата на околната среда. В противен случай се получава температурен стрес за паркета и след монтажа се отварят сглобките на ламелите.

4. Необходимо е да се спазят и някои задължителни условия при монтажа:

Максималната площ, на която може да се нареди ламиниран паркет без прекъсване, е 8 х 8 метра – причината за това изискване са линейните разширения, които ламинираният паркет има при експлоатация и колебанията на температурния диапазон в стаите. При по-големи от 8 метра помещения се налага да се оставят и по-големи отстояния, които не може да се покрият от первазите и лайсните. Неспазването на тези изисквания води до разширяване и издуване на подовата настилка. Това причинява счупване на кликовете и невъзможност паркетът да се използва отново.

Оставяне на дилатационни фуги при стените от 10 до 18 мм поради линейните разширения, които трябва да се поемат от това отстояние.

Застопоряване на ламиниран паркет – препоръчително е да се избягва застопоряване на настилката чрез пробиване и неправилно полагане на стопери за врата, неправилен монтаж на лайсни или интериорни врати, а някои тежки мебели също могат да застопорят ламинирания паркет.

 

Класове ламинирани паркети

Класовете при ламинираните подови настилки се делят на клас за абразивност (АС) и клас на удароустойчивост (IC). Със символа A се обозначава устойчивостта, която се прилага под формата на клас на абразия, а С показва нивото на употреба /износване/, за която ламинатът е подходящ. Прието е AC 5/31, 32, 33 да се използват за обществени сгради, като C-31 означава ниска натовареност, 32 – средна натовареност, а 33 – висока натовареност.

Според класа на износоустойчивост ламинатите се делят на:

AC3 – ниска устойчивост на абразия/износване (само за домашни помещения със средна натовареност) за продължителен период от време.

АС4 – средна устойчивост на абразия/износване (за домашни помещения с висока натовареност и обществени помещения с ниска натовареност) за продължителен период от време.

АС5 – висока устойчивост на абразия/ износване (за обществени помещения с висока натовареност) за продължителен период от време.

Колкото по-висок е коефициента, толкова по-издръжлива е подовата настилка на натоварвания, изгаряния, петна, въздействия на различни химикали, висока и ниска температура, UV лъчи, надрасквания и други външни влияния.

 

Структура на ламинираните паркети

Ламинираният паркет се състои от няколко слоя материали – издръжлив и устойчив на износване горен слой, декоративна хартия с високо качество на печата, носеща плоча и балансиращ слой. Отделните слоеве се пресоват под високо налягане и температура. След етапа на охлаждане подовите дъски се нарязват и профилите за монтажната клик система се фрезоват.

Модерните подови настилки са изключително издръжливи. Носещият материал е дървесно-влакнеста плоча с много висока плътност, а носещата плоча е защитена срещу влага от двете страни. По-високият клас ламинати предлага и водоустойчива повърхност от термопластичен полиуретан с уникално свойство за самовъзстановяване, което дава на настилката допълнителна защита. Вграденият декоративен слой придава на пода изключително автентичен външен вид.

 

Комбиниране на ламиниран паркет и первази

Различни по форма, височина и цвят, первазите са необходимия довършителен щрих, който придава завършен вид на помещението. След монтажа на ламинирания паркет, за постигане на визуална завършеност и преход между подовата настилка и стените, се поставят и первазите. Изборът на первази зависи в голяма степен от състоянието на стените в жилището. При неравности се препоръчва използването на PVC первази гъвкавият материал ще скрие дефектите. На прави стени може да се монтират MDF, фурнировани и класически первази. Изборът на цвят за первазите също е важен, като може да ги съчетаете с подовата настилка, с цветовия нюанс на стените или да изберете контрастен вариант.

 

Монтаж на лайсни

Лайсните за подови настилки осигуряват прехода между ламинирания паркет и друг вид настилка. Те се изработват от разнообразни материали като алуминий, стомана, дърво и PVC и се предлагат с различни дължини и цветове – злато, сребро, дървесни декори. Подходящи са за равни подове и такива с разлика в нивата не повече от 3 мм. Монтажът се извършва чрез захващане към пода с дюбел или чрез залепване. Точното оразмеряване, качествените инструменти за рязане и монтаж, правилно подбраните крепежни елементи или специални лепила са изключително важни изисквания, които ще придадат естетичен завършек на настилката.

 

Подложка за ламиниран паркет

Подложката се поставя под ламинирания паркет преди неговия монтаж. Тя осигурява изолация и предпазва долната част на ламината от механични наранявания. Подложката увеличава нивото на звукоизолация на пода и има хидро- и топлоизолационни свойства. С нея се постига изравняване на основата и намаляване на натоварването на клик системата на ламинираните панели.

При избор на подложка се преценява най-подходящия за конкретното помещение модел според плътността, вида и дебелината на материала.

Подложката под ламината може да бъде направена от естествени (иглолистна дървесина, корк) или изкуствени материали (полистиролна пяна, пенопласт, полипропилен). Подложката на ламинирания паркет е важен фактор за по-дългата му експлоатация и затова е необходимо да се съобрази с препоръчителните характеристики, които производителите на ламината посочват в инструкциите на своите продукти. Съвременните ламинирани паркети се предлагат с изключително разнообразни характеристики и уникални дизайни. Независимо дали искате да замените стари и износени подови настилки или искате да подобрите облика на жилището си, нашите експерти ще ви помогнат да изберете най-подходящото подово покритие за вашия дом.