Изборът на подходяща подова настилка за вашия дом често включва сравняване на вариантите за трислоен паркет и ламинат.  Разбира се, не може да се каже, че единият вид настилка е по-лош от другия - и двата вида имат своите специфики. Ето защо ще акцентираме върху това  как са конструирани тези настилки, какво означава тяхната конструкция за начина им на използване и коя от тях е по-подходяща за вашата индивидуална жилищна ситуация, така че да можете да се наслаждавате на новата си настилка дълги години.

 

 

Трислоен паркет: Истинско дърво и атмосфера

Трислойният паркет е вид подова настилка, която се състои от три слоя дърво. Най-горният слой е видимият и представлява фурнир, изработен от различни видове твърда дървесина. Той определя и естетическия вид на пода. Средният слой е изработен от по-мека дървесина и осигурява стабилност. Долният слой обикновено е направен от HDF или MDF основа за допълнително укрепване. Тази структура повишава стабилността на паркета и намалява податливостта на промени във влажността и температурата

 

 

Ламиниран паркет: здрав и универсален продукт

За ламинирания паркет все още се срещат някои погрешни представи и предразсдъци. На първо място: макар че е синтетична подова настилка, той не е изработен от пластмаса, което означава, че не е "изкуствен паркет" като винила. Всъщност ламинираният паркет е изработен от естествени материали, по-специално дърво, (декоративна) хартия и смола. Това означава, че той е естествена, устойчива подова настилка, подобно на паркета.

Както и трислойния паркет, ламинираният паркет е изграден от няколко слоя. Основният му слой представлява сърцевина от HDF /дървесни влакна с висока плътност/. Долният слой е стабилизираща подложка, която служи за опора и предпазва от влага. Горният слой е изработен от декоративна и импрегнирана с меламинова смола хартия. Точно този импрегнат прави ламинирания паркет толкова издръжлив на надрасквания и лесен за поддръжка.

Напредъкът в технологиите значително е подобрил способността на ламината да възпроизвежда външния вид и усещането за истинско дърво. Наличен в многобройни цветове и стилове, той предлага богати възможности за дизайна на дома.

 

 

Сравнение на трислоен паркет и ламинат

Разходи

Цената почти винаги е основен фактор, който определя избора ни.  Когато сравнявате двата вида подови настилки обаче, вземете предвид първоначалните и дългосрочните разходи. Няма съмнение, че дори висококачественият ламиниран паркет е по-достъпният вариант. Можете да постигнете класическия вид на дъбов паркет например за част от цената на трислойния паркет. Това превръща ламината в привлекателен избор за собствениците на жилища с ограничен бюджет, които все пак искат да имат висок клас външен вид. Той е и по-лесен за инсталиране, може да заложите и на метода „направи си сам“. Трислойният паркет е по-скъп  поради повърхността от истинска твърда дървесина и качествените материали, предлагащи  автентичен вид  и усещане за топлина и лукс. За полагането му в повечето случаи се залага на професионален монтаж. Въпреки това неговата издръжливост, реновиране  при надраскване и възможностите за шлайфане и пребоядисване удължават живота му в сравнение с ламината. Освен това паркетът повишава стойността на жилището при евентуална продажба, така че тези фактори могат да оправдаят разликата в цената и да предложат по-добра дългосрочна стойност.

 

 

Възможности за дизайн

Ламинираният паркет се предлага както в много различни дървесни декори, така и в други дизайни, имитации на материали  като камък или плочки. Изборът е практически неограничен, а производителите винаги обновяват продуктовите си гами, за да отговарят на най-новите тенденции.

Трислойният паркет с фурнир от истинска дървесина  се харесва на тези, които търсят класически и неподправен дървесен вид.

 

 

Дълготрайност и поддръжка

Ламинатът е изключително издръжлив, устойчив на надраскване и петна, което го прави идеален за натоварени помещения. В допълнение към това той се почиства много лесно, като се нуждае само от основна поддръжка.

Паркетът също е издръжлив, но поддръжката му изисква повече внимание.  В допълнение към редовното почистване  трябва да се третира с подходящи продукти, които обикновено са посочени от производителя. Трислойният паркет има предимството, че може да се шлайфа и пребоядисва, което удължава живота му.

 

 

Устойчивост на светлина и слънце

Паркетът е изработен от дърво и слънчевата светлина може да доведе до промени в цвета му. В зависимост от вида на дървото, то може да стане по-светло, по-тъмно или да придобие жълт оттенък. Ако имате прозорци с цяла дължина и съответно силна слънчева светлина, която попада върху пода, трябва да се погрижите да защитите дървения си под, като окачите завеси или вместо тях поставите ламиниран паркет. Ламинатът притежава една от най-високите оценки по скалата за устойчивост на цветовете, така че ламинираният паркет не променя цвета си на слънце, което е едно от основните му предимства.

 

 

Монтаж

Ламинираният паркет е добре известен като лесен за инсталиране. Дизайнът на ламината с "кликване и заключване" опростява монтажа, подходящ за любителите на "направи си сам". Това позволява дори на начинаещите майстори да монтират ламиниран паркет сравнително лесно и бързо.

От друга страна, инсталирането на дървени подови настилки е по-сложна задача. Тя изисква повече подготовка и в зависимост от метода на монтаж - който може да бъде плаващ или чрез залепване - може да се наложи професионална помощ. В резултат на това процесът на инсталиране на подова настилка от трислоен паркет обикновено отнема повече време.

 

 

Подово отопление

И двата варианта обикновено са съвместими с подово отопление, но е добре предварително да проверите указанията на производителя.

Кога какъв паркет да изберете

Изберете трислоен паркет, ако търсите автентичен дървесен вид, готови сте да инвестирате повече и нямате нищо против допълнителната поддръжка. Идеален е за зони, в които естетиката е приоритет, като например всекидневни или спални.

Изберете ламиниран паркет за зони с голям трафик, ако разполагате с по-ограничен бюджет или предпочитате по-лесна поддръжка. Подходящи са за пространства като кухни, коридори и търговски площи.

И двата варианта имат своите уникални предимства, а най-добрият избор зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания.