Ламинатът стана особено популярен като удобна и красива подова настилка.

Какви трябва да бъдат критериите за оценяване качеството на ламинираното подово покритие?

На първо място трябва да обърнем внимание на устойчивостта му към различни видове външни въздействия. Най-горния пласт осигурява защита против износване, петна и избледняване. Следващ слой е изображението на действителен декор. Ядрото на ламината е изградено то HDF (high density fiberboard) и определя неговата издръжливост. Този слой осигурява стабилност на ламела. Горният слой на ламинирания паркет е от износоустойчиво синтетично покритие. Общата дебелината на ламината не е показател за качеството, а дебелината на връхния защитнодекоративен слой. При избора на ламинирано подово покрите вземете пред вид степента нанатоварване на помещението.

В зависимост от броя на оборотите на материала се приписва клас на износоустойчивост АС1, АС2, АС3, АС4 или АС5 (в съответствие с EN 13329). Устойчивостта на ламината на надраскване и напукване, удар и натоварване, също оказват влияние върху „живота“ на ламината и съответно на неговата цена. Освен това трябва да се обърне внимание и на невъзприемчивостта на ламината към петна, устойчивостта му към въздействието на различни химикали, висока температура, УВ лъчи и др.

В зависимост от класа на износоустойчивост ламинатите се делят на :

АС1 – (клас 21) – жилищни помещения със слабо натоварване
АС2 – (клас 22) – помещения със средно натоварване
АС3 – (клас 31) – помещения с повишена интензивност на ходене
АС4 – (клас 32) – подходящи за помещения в обществени, търговски или бизнес сгради, със слаба интензивност на потока
АС5 – се дели на два класа: клас 32 – за обществени помещения със средно натоварване от ходене и клас 33 – за обществени помещения с повишена интензивност на преминаващия поток.

 

За да ви служи покритието колкото се може по-дълго, най-добре си поръчайте ламинат от по-висок клас.